Pytania dot. planowanych inweswtycji

Pytania dot. planowanych inweswtycji

Postprzez michal » 2 sie 2013, o 09:30

Dzień dobry Panie Burmistrzu. Mam kilka pytań dotyczących nowych inwestycji w naszym mieście:
1/ Czy jest planowana przebudowa ulic przylegających do rynku (Mostowa, Kacza, 3 Maja, Ciechanowska, Warszawska)? Jeśli tak to w jakiej kolejności i w jakiej perspektywie czasowej?
2/ W ostatnim czasie słychać było o planach remontu MDK - na kiedy zaplanowano rozpoczęcie i zakończenie tej inwestycji?
3/ Czy są planowane jakieś prace w parku miejskim przy ul. Św. Stanisława Kostki? Czy będzie powtarzana akcja wypłaszania z parku gawronów i kawek?
4/ Czy istnieje szansa na stworzenie jakichś terenów zielonych w okolicach osiedli Waliszewo i wojskowego (np. przy ul. J.P II)?

Zdaję sobie sprawę, że wszelkie inwestycje są ograniczone możliwościami budżetowymi. Myślę jednak, że informacje o przybliżonej perspektywie czasowej (2 lata? 5 lat?) byłyby bardzo interesujące dla mieszkańców.
Pozdrawiam
michal

Re: Pytania dot. planowanych inweswtycji

Postprzez Burmistrz » 19 sie 2013, o 22:26

Przepraszam, że z małym opóźnieniem, ale byłem kilka dni na urlopie.
1/ Czy jest planowana przebudowa ulic przylegających do rynku (Mostowa, Kacza, 3 Maja, Ciechanowska, Warszawska)? Jeśli tak to w jakiej kolejności i w jakiej perspektywie czasowej?
Remont Kaczej, Ciechanowskiej oraz Kościelnej rozpoczynamy i zakończymy jeszcze w tym roku. Warszawską, 3 Maja, Joselewicza i Mostową w przyszłym.
2/ W ostatnim czasie słychać było o planach remontu MDK - na kiedy zaplanowano rozpoczęcie i zakończenie tej inwestycji?
Nie możemy dzisiaj mówić o terminie rozpoczęcia i zakończenia inwestycji. Remont MDK, to bardzo kosztowna inwestycja. Żeby ją wykonać musimy pozyskać środki zewnętrzne. Czekamy na sprzyjające warunki, żeby je pozyskać. Na razie otrzymaliśmy dofinansowanie do opracowania dokumentacji i taką dokumentację już wykonaliśmy. Oceniam, że gdybyśmy rozpoczęli remont MDK w 2014-15 roku, to byłby dobry termin.
3/ Czy są planowane jakieś prace w parku miejskim przy ul. Św. Stanisława Kostki? Czy będzie powtarzana akcja wypłaszania z parku gawronów i kawek?
W tym roku zamontujemy oświetlenie i wyremontujemy alejki. Dostawimy też trochę ławek. Nowe ławki montujemy także na ulicach miejskich. Mam nadzieję, że mieszkańcy już to widzą. (ul.Mostowa, Ostrołęcka, skwerek przy Jana Pawła II). Kawek płoszyć nie wolno. Natomiast gawronów w obu parkach miejskich już nie ma. Próbują one co prawda przesiadywać na drzewach, ale szybko reagujemy. Gniazd już nie zakładają.
4/ Czy istnieje szansa na stworzenie jakichś terenów zielonych w okolicach osiedli Waliszewo i wojskowego (np. przy ul. J.P II)?
Przy ul. Wojskowej jest przecież duży park. Przy Jana Pawła II stworzyliśmy mały skwerek. Więcej nie planujemy.
Burmistrz

Powrót do Inwestycje w mieście